ALFA ROMEO SZ – ANNYIRA RONDA, HOGY MÁR SZÉP

ALFA ROMEO SZ – ANNYIRA RONDA, HOGY MÁR SZÉP

Őszinte leszek, sokáig nem tudtam eldönteni, hogy tetszik-e ez az autó. Talán leginkább az a kategória, amire a legtöbben csak annyit mondunk: annyira ronda, hogy már szép.

Igazi „benzinvérűként” úgy gondolom, relatíve sok autót ismerek, de erről az autóról egyetlen halvány emlékem van csupán: még általános iskolás koromban volt ilyen matchboxom, aztán hosszú időre feledésbe merült… Egyébként ez nem véletlen, hiszen az Alfa Romeo SZ egy rendkívül ritka autó, alig ezer példány készült belőle.

A Zagato által tervezett különleges modellt az 1989-es Genfi Autószalonon mutatták be. A bemutatott prototípus ES-30 néven debütált, gyártásba pedig már a végleges, Alfa Romeo SZ néven került, amely a Sprint Zagato rövidítésből tevődik össze. A modell nem csak extravagáns megjelenése miatt különleges, de ma már különösen ritka autónak számít.

„Peti! A Pepita Garázs elkészült az Alfa Romeo SZ restaurálásával, van kedved fotózni velünk?!” Hangzott nagyjából a mondat Gergőéktől – két kedves, szintén fotós barátomtól. Nem titkolom, nekem is rá kellett keresnem a Google-ben. Természetesen nem csak az autó miatt, de a kedves gesztusnak és a jó társaságnak se mondhattam nemet.

Egy ipartelepen fotóztunk, fényfestettük az autót. Amikor odaértem az udvarra, elképesztő látvány fogadott: az Alfa Romeo SZ élőben még lehengerlőbb, mint képeken! Első blikkre ugyan nem feltétlenül a szép, sokkal inkább a szokatlan kifejezés jutott eszembe. És az arányok kontra erős vonalak láttán azért végigfutott bennem a kérdés, hogy akkor most vajon tetszik-e ez nekem vagy sem, de a fotózás végén már úgy távoztam, hogy igen, ez az autó gyakorlatilag szép és extravagáns, amire manapság talán egyre kevesebb példát látunk ebben a szegmensben.

Mondanom sem kell, hogy mekkora büszkeséggel tölt el, hogy kis hazánkban ilyen és ehhez hasonló rejtett kincsek vannak, amelyekhez az egyre szélesebb networknek, támogatóknak és barátoknak köszönhetően hozzáférhetek, az elkészült képeket pedig a nagyközönséggel is megoszthatom.

Forrás: igenyesferfi.hu